Home
Inloggen0

19 september 2022

HPS of LED?

Stel jezelf voor: Je bent nieuw in de kweekwereld en je wilt graag beginnen met een simpele kweekkast. Je zult moeten kiezen voor HPS of LED verlichting. Onvoorstelbaar veel websites hebben het over allerlei voordelen en nadelen, voor en tegen HPS/LED. Je hebt geen idee meer waar je het moet zoeken. Ga er dan eens goed voor zitten, alles zal je stap voor stap duidelijk worden.

Om te beginnen, veel andere website claimen dat LED of juist HPS de allerbeste is. Niets is minder waar. Beide kweekmethodes hebben allemaal eenvoudige voor en nadelen, denk bijvoorbeeld aan stroomverbruik en temperatuur. Jij moet als klant voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt en wat je graag wilt bereiken. Wil je graag zo min mogelijk geld in 1 keer uitgeven? Of denk je aan de toekomst en ga je voor een relatief grote investering waarmee je tijdens het gebruik geen geld meer uitgeeft?

Voordelen van HPS

Om te beginnen zijn HPS-groeilampen vele malen goedkoper in aanschaf. Een gemiddelde HPS-groeilamp is de Sunkraft 400W. Deze lamp wordt gebruikt in middelgrote kasten. De lamp kost maar 17,- euro. Een LED variant voor hetzelfde formaat kweekkast, is de Apollo 6 270W. Deze kost 324,- euro. Maar, bij deze keuze komen een aantal belangrijke eigenschappen om de hoek kijken. Om te beginnen maken we een klein rekensommetje. We nemen aan dat onze HPS-lamp van 400W 12 uur per dag aan staat. De VSA verbruikt gemiddeld vaak 25% van zijn maximale output. We nemen dus een gezamenlijk verbruik van 400+100 Watt. De stroomprijs wordt berekend per kilowattuur. Dan krijgen we de volgende rekensom 500W x 12 uur x 7 dagen = 42000W: 1000 = 42 kWh per week. 

 
 

De gemiddelde stroomprijs in Nederland is 0,23 cent per kWh. We komen dan uit op 9,66 euro per week. Dat is dus nogal wat, 9,66,- per week. Volgens dezelfde berekening kunnen we van de gelijkwaardige Apollo 6 270W uitrekenen dat deze lamp 6.52 euro per week kost. Nog meer voor en nadelen: Een HPS-lamp leeft gemiddeld 10.000 uur. LED verlichting gaat gemiddeld 50.000 uur mee (11,5 jaar). Dit betekent het volgende:

  • HPS-lamp: 10.000 uur/84 uren per week = 119 productie weken x 9,66 = 1149,54,-
  • LED: 50.000 uur/84 uren per week = 595 productie weken x 5,41 = 3218,95,-
  • HPS-methode: 1245,54,- voor 50.000 uren.

Als we er rekening mee houden dat we (dezelfde) 5 groeilampen zouden gebruiken, zouden we uitkomen op het volgende:

  • Led-methode: 3667,95,- voor 50.000 uren.
  • Nu zul je zeer waarschijnlijk snel een conclusie trekken voor jezelf: HPS is goedkoper en dus zal dat mijn methode worden, maar naast de lagere kosten moet je ook nog rekening houden met de bijkomende kosten van een VSA en reflector en deze apparaten gebruiken op zichzelf ook stroom. Deze heb je bij LED verlichting niet nodig.

Voordelen van LED

Nu je meer weet over de stroomkosten zul je al snel neigen naar een HPS-lamp, maar er zijn nog altijd diverse redenen om toch een LED te kopen. Om te beginnen produceert LED verlichting geen warmte. Onze kweekkasten zijn gemaakt om geluiddicht te zijn. Dit betekent dus dat deze geschikt zijn om in woonruimtes te staan. Wanneer je een HPS-lamp gebruikt in je kweekkast, zal de kast warmte gaan uitstralen: iets wat je natuurlijk niet wilt in je woonkamer. 

 
 

Zoals we eerder hebben besproken hebben we geen VSA of reflector nodig. Dit is belangrijk voor het kostenplaatje, maar je hoeft dus ook geen moeite te doen om beide onderdelen een plek te geven in je kweekkast. Daarnaast heeft een LED groeilamp altijd een simpele stekker die in het stopcontact kan. Een LED groeilamp is vaak dimbaar, dit betekent dat je de sterkte kunt instellen van je lamp. Als je graag binnen een groeicyclus minder planten wilt laten groeien, kun je dus hierdoor kiezen om stroom te besparen.

De mogelijkheid om te dimmen brengt misschien wel de allerbelangrijkste reden met zich mee. Je bent in staat om diverse kleuren uit of aan te zetten. In de verschillende levensfasen van een plant, heeft deze diverse onderdelen van het lichtspectrum nodig. Je kunt je plant hierdoor precies voorzien in de behoefte die nodig zijn in de bloei of groeifase. Doordat je hierdoor in voorzien kan een optimale fotosynthese plaatsvinden. In de plant ontstaan meer vertakkingen, een compactere groei en het belangrijkste: de plant zal sneller groeien. Samenvattend: je oogst wordt van een veel hogere kwaliteit.

Jouw keuze

Je zult inmiddels goed in staat moeten zijn om zelf een oordeel te vellen over LED en HPS-lampen. Je zult na het lezen van deze blog een stuk beter begrijpen hoe de voor en nadelen precies in elkaar steken. Het is onmogelijk om een van deze 2 soorten te prijzen als ‘de beste’. Wij van Grow Dutch vinden dat dit verschilt per persoon en per doel. Wil je graag zo snel en goedkoop mogelijk beginnen? Dan zul je waarschijnlijk voor een HPS-lamp kiezen. Ga je toch liever voor groeilamp die minder stroom verbruikt en in staat is om een kwalitatief hogere oogst te genereren? Kies dan toch misschien voor een LED groeilamp. Weet je nog niet veel van kweken af? Kies dan toch voor een eenvoudige HPS-lamp. Wil je dat je kweekkast niet (te)warm wordt? Kies dan toch voor een LED groeilamp.

Tot slot, Grow Dutch kan je in beide keuzes helpen. Wij bieden verschillende merken en soorten aan. Het woord is nu aan jou: Kies je voor LED of HPS?