In deze blog gaan we je uitleggen hoe een voorschakelapparaat werkt. Een VSA. Een voorschakelapparaat kun je ook wel een transformator noemen, maar dan net even anders.

Een VSA gebruik je om stroom te begrenzen. Vanzelfsprekend komt er 230 volt uit je stopcontact thuis, maar dat is veel te veel voor een lamp. Er moet dus een apparaat zijn wat de 230 volt transformeert naar de juiste hoeveelheid stroom voor jouw lamp. Hier komt een voorschakelapparaat in het verhaal. Door middel van een spoel wordt de stroom getransformeerd naar de hoeveelheid die jij wilt. Een simpel voorbeeld: je telefoonoplader doet precies hetzelfde, het transformeert de stroom uit het stopcontact (netstroom) naar een voltage waarmee je je telefoon kunt opladen.

Lucilu E-Ballast 600W dimbaar

Lucilu_e-ballast_dim

Sunkraft 400W Lamp

Sunkraft-400W.jpg

Doel

Een VSA heeft dus 1 belangrijk doel: het beschermen van je lamp tegen piekspanningen. Op onze webshop vindt je verschillende soorten VSA’s, dit komt omdat bijvoorbeeld alleen de 400 Watt ballast, gemaakt is om de netspanning te transformeren naar een lamp die brandt op deze 400 Watt. Het is dus ook zo, dat als je een andere lamp zou aansluiten, deze direct explodeert, of dat deze niet aan gaat. Dit betekent dus ook dat als je een lamp direct op het stroomnet aansluit, deze lamp vrijwel gegarandeerd zal doorslaan. Hierbij kan de lamp zelfs exploderen.

Starter

Een VSA maakt ook gebruik van een ‘starter’. Dit is een apparaatje wat zorgt voor een korte stroomdoorgang in twee gloeidraden. Hierdoor ontstaat er een zeer korte puls in de lamp, wat ervoor zorgt dat de lamp wordt ontstoken. De VSA zorgt ervoor dat deze puls niet te lang duurt, anders zou de lamp alsnog exploderen. Na dit moment neem de VSA het verder over, hij zorgt ervoor dat de lamp continu de juiste hoeveelheid stroom krijgt.

Digitaal voorschakelapparaat

Tegenwoordig bestaan er ook digitale voorschakelapparaten: de E-Ballast. Een digitale VSA werkt met een hogere frequentie, vaak tussen de 20 en 100 kHz. Het gevolg is dat de lamp ontsteekt zonder te flikkeren. Ook hebben elektronische voorschakelapparaten minder verlies. Dit komt doordat deze een betere cosinus phi hebben. Het rendement neemt toe, ook neemt de levensduur van de lamp toe.

Ook bestaan er dimbare elektronische VSA’s. Hiermee kun je de sterkte van de lamp beperken. Om dit te doen neemt de frequentie toe of af in de VSA. Grow-Dutch heeft hier 2 opties in. Deze vind je hier.

Een elektronische VSA heeft nog meer voordelen. Bij een ‘normaal’ schakelapparaat verdwijnt wel 15% tot 20%  van het vermogen in de smoorspoel. Dit is natuurlijk enorm veel. Bij elektronische VSA’s is dit maar 4% tot 10%: een stuk minder dus. Dit komt doordat alle onderdelen simpelweg efficiënter met elkaar samen werken.