In deze blog zullen we je gaan uitleggen hoe Eb en Vloed bewatering systemen werken. Grow Dutch biedt één goede optie hierin, het 3-in-1 kweeksysteem De kans is groot dat je nog een gieter gebruikt voor je plantjes. Dit moet je natuurlijk dagelijks doen, daarnaast moet je een gezonde dosis voeding toevoegen aan het water en deze ook nog eens gelijk verdelen. Dit moet makkelijker en sneller kunnen. Hier kan een automatisch bewateringssysteem wat betekenen, die oplossing bieden wij.

Simpel in gebruik

Een eb en vloed systeem werkt simpel. Op een vast tijdstip gaat de pomp aan en wordt de bodem bak waar je gewassen in staan, volgepompt met water. Na een vooraf ingestelde tijd, zal de bak vanzelf weer leeg worden gemaakt. Het water zal dan terug het reservoir inlopen. Je zult denken: een simpel systeem wat geen tijd kost. Dat klopt ook. Je hoeft dit systeem niet te onderhouden. Je hoeft alleen het water regelmatig te verversen.

Het belangrijkste onderdeel van dit systeem is de bodem. Dit zijn bodembakken met gootjes. Hierdoor stroom het water goed rond. De waterpomp die is aangesloten op de schakelaar zorgt ervoor dat er een laagje water komt te staan in de bodem. De potjes, maar met name de wortels zullen een hoeveelheid water opnemen. Een tweede circulatiepomp binnenin het reservoir, zorgt ervoor dat er een stroming vormt in het reservoir. Dit zorgt ervoor dat het water gezond blijft en er geen algen in kunnen groeien.

Eb en vloed Systemen

3 in 1 kweeksysteem 0,35m2
Ebvloed1m2tekening

Voor en nadelen

Een belangrijk voordeel is het gemak zoals we het eerder al over hebben gehad, een eb en flow systeem verbruikt nauwelijks stroom, de hoofdpomp staat namelijk maar voor enkele momenten per dag aan. Daarnaast hoef je dus geen onderhoudt de plegen aan de installatie. Ook hoef je de temperatuur niet te beheren, wat bij andere soortgelijke systemen wel moet. Dit komt doordat de wortels maar voor een beperkte tijd worden blootgesteld. Tot slot, het systeem is bijzonder eenvoudig te installeren en maakt ook geen geluid.

Een belangrijk nadeel om rekening mee te houden, is dat je  oogst er ook op achteruit kan gaan wanneer je hem fout gebruikt. Als je bij het vullen van het reservoir te veel (of te weinig) voedingsstoffen toevoegt, kan dit een impact hebben op je gewassen. Ook loop je extra veel gevaar op wortelziekten of andere bacteriën. Met deze kweekmethode worden de bacteriën extra snel verspreid over alle andere planten.

Als laatste vertellen we je nog wat over het onder water zetten van je bodem. Dit kan verschillen, afhankelijk van je medium. Als je gebruik maakt van steenwol is het voldoende om twee keer per dag de lekbak onder water te zetten. Als je gebruik maakt van mediums die sneller leeglopen, kun je het proces beter vier of zes keer per dag laten uitvoeren.